Header

Robin Akkerman

In het Kunstcentrum Haagweg 4 te Leiden zijn dagelijks tientallen kunstenaars aan het werk. In het oude wiskundelokaal van de voorheen technische school bevindt zich het atelier van Robin Akkerman. Eigenlijk is Robin psycholoog. Hij heeft 16 jaar gewerkt bij de sectie persoonlijkheidspsychologie aan de Universiteit van Leiden.

In 2003 werd de sectie in z'n geheel wegbezuinigd en werd Robin ontslagen.  Het schilderen had altijd al een belangrijke plaats in zijn leven ingenomen; en door het ontslag kan hij nu zijn volledige aandacht richten op het schilderen. Al tijdens zijn studie in de jaren 70 leidde Robin een dubbelleven. Overdag studeerde hij psychologie en 's avonds volgde hij de avondopleiding tekenen en schilderen aan de Koninklijke Kunstacademie in Den Haag.

Ook in de periode dat hij aan de universiteit werkte zette hij dit dubbelleven voort. Tot ongeveer drie uur 's middags werken, en dan snel naar zijn atelier om te kunnen schilderen. Binnen de psychologie werd de kunst voor hem steeds belangrijker. Creatieve therapie en kunsttherapie waren aspecten waar hij zich in verdiepte. "Vroeger was ik een psycholoog die schilderde, nu ben ik een schilder die ook psycholoog is".

Olieverf is het materiaal waar Robin Akkerman het liefste mee werkt. In zijn atelier staan en hangen veel kleurrijke en fantasievolle doeken die vaak een spaanse uitstraling hebben. Het zijn schilderijen die meteen aanspreken. Een donkere, zigeunerachtige vrouw is in verschillende werken terug te vinden. Iedere donderdagavond is er op de haagweg een model. Met zes a tien anderen is Robin dan bezig met model- en portretschilderen. Lang hebben ze hetzelfde model gehad...inderdaad een donkerharige vrouw en die kan je in veel werken dus herkennen.

Robin schildert alleen figuratief, en voelt zich verbonden met de Franse fauvisten en met de Duitse expressionisten. Ook Nederlandse after nature schilders zoals Gijs Donker en Jurriaan van Hall spreken Robin Akkerman erg aan. Robin gebruikt veel, liefst primaire, kleuren. Volgens Freud schildert iedereen bepaalde wensen of angsten, schilder je om te compenseren. Robin schildert om iets moois te maken, misschien mooier dan in werkelijkheid. Zie hier.... de psycholoog in Robin is nog steeds aanwezig !

Genoeg schilderijen verkopen om van te leven is maar voor een enkeling weggelegd. Je moet een goede naamsbekendheid hebben om voldoende te kunnen verdienen. In Leiden lukt dat maar drie of vier kunstenaars. Robin verkoopt wel eens wat; maar kijkend naar de kosten moet hij er nog véél meer verkopen om er iets aan over te houden. Meestal wil men kinderportretten, regelmatig heeft hij exposities en dan verkoopt hij soms wat.

Gek genoeg zijn het dan altijd dezelfde schilderijen die iedereen opeens wil hebben. Robin had bijvoorbeeld eens een serie clowntjes; vrij kleine schilderijen. Die waren enorm in trek. Dat had vermoedelijk ook te maken met de prijs. Kleine schilderijen zijn per slot van rekening goedkoper dan grotere kunstwerken. De werken van Robin Akkerman zijn natuurlijk online te zien; maar om ze echt te beleven kan iedereen het beste naar een expositie komen om de werken zelf te bestuderen en een praatje te maken.

 

t5l-robin_akkerman.jpg - Schildersweek Domburg

Robin Akkerman