Header

Peter Altena

Klik hier voor zijn website

 

Peter Altena, Geboren op 13 juni 1944 te Amsterdam, woonachtig in Baarn. Tekenen was zijn passie, toch was zijn opvoeding er op gericht zich te professionaliseren in het zakenleven. Maar eenmaal bereikt wat hij wilde bereiken kroop het bloed toch waar het niet gaan kon.

In de 70er jaren moedigde, Nico Vroom (toenmalig directeur van de rijksacademie te Amsterdam) naar aanleiding van een paar jeugdtekeningen hem aan om te gaan schilderen en niet te wachten tot het moment van zijn pensioengerechtigde leeftijd zoals hij toen aangaf.

In de 80er jaren begon hij met aquarelleren op de Ewijckshoeve bij de Lage Vuursche, een historische plek waar o.a. Isaac Israel, Willem Witsen en vele andere tachtigers uit de vorige eeuw, waaronder Lodewijk van Dijssel elkaar troffen. In Baarn waar hij destijds woonde heeft hij verschillende exposities gehad op het gebied van aquarel.

Medio de jaren negentig verhuisde hij van het Gooi naar Noordwijk en begon met etsen. Hij had het leven en werk van Jan Montijn graficus bestudeerd en was gefascineerd van de passie voor zijn vak als graficus.Maar het bleef daar niet bij, hij wilde meer en dus kwam er ook beeldhouwen bij (Frans van de Veld (een welbekende beeldhouwer in de bollenstreek) werd zijn leermeester. Overgehaald door een goede vriendin begon hij uit eindelijk te schilderen met olieverf en in 2001 deed hij voor het eerst mee aan het schilderfestival in Noordwijk aan Zee waar altijd veel belangstelling voor is.

Vanaf die tijd stortte hij zich volledig op het schilderen en volgde masterclasses, workshops, en opleidingen aan verschillende academies. Model – en portretschilderen, waarvoor hij steeds meer opdrachten krijgt, genieten zijn voorkeur, maar het “plein air” schilderen wordt zijn grote uitdaging.

Eén worden met je omgeving en dat wat je ervaart, voelt en ziet op het doek vertalen en zoeken naar een spanningsveld waardoor de kijker gefascineerd wordt en blijft, dat wil hij graag bereiken. Om dan toch als hij eerdaags met pensioen gaat er op uit te trekken als gepassioneerd schilder en weer thuis op zijn atelier ook te kunnen etsen en beeldhouwen.

Peter heeft een eigen stijl ontwikkeld.Hij noemt het “after nature,” schilderen naar de natuur met een impressionistische toets. Zijn kleurgebruik is warm maar toch ingetogen en zijn onderwerpen zijn divers. Hij experimenteert om zijn grenzen te verleggen.

dua-peter-altena.jpg - Schildersweek Domburg

Peter Altena