Header

Michiel Kranendonk

Michiel Kranendonk volgde zijn opleiding aan ABK Minerva te Groningen.

In zijn landschappen en stadsgezichten is Michiel Kranendonk geïnteresseerd in het weeergeven van licht en sfeer. Nevel, mist of regen - waarbij contouren oplossen in de atmosfeer - of juist fel zonlicht fascineren hem. Kranendonk stemt de keuze van beeldmiddelen en technieken voortdurend af op de wisselende atmosferische omstandigheden en stemmingen die hij wil bereiken. Enerzijds schildert hij ‘en plein air’ om vlot een bepaalde lichtval in het landschap te vangen in aquarel, olieverf of pastel. Anderzijds werkt hij schetsen uit in zijn atelier tot schilderijen en kleurhoudsneden. Veel van zijn aquarellen zijn in zijn atelier ontstaan en opgebouwd uit vele transparante verflagen en wassingen en geinspireerd op de aquareltechniek van de Haagse school.

Tussen zijn schilderijen en houtsneden is een vruchtbare wisselwerking. Het buiten schilderen geeft weer ideeen voor atmosferische experimenten in zijn kleurhoutsneden. Inspiratie vindt hij op zijn reizen ( Vooral Frankrijk en Italie ) , maar ook dichter bij huis. De weidsheid, dynamiek en het licht van het Nederlandse wadden- en rivierlandschap spreken hem vooral aan. Het steeds veranderende licht en de getijden maken een haventje op Schiermonnikoog of een bocht in de Waal steeds weer tot een interessant onderwerp. De historische zeilschepen – waar Kranendonk een grote liefde voor heeft – versterken zijn fascinatie voor het Waddengebied.

Naast grafiek en schilderijen maakt Kranendonk bronzen beelden. De onderwerpen zijn veelal humoristische circusacts die worden uitgevoerd door verbluffend goed gedresseerde dieren. Zo balanceren lenige varkens op elkaar en musiceren vrolijke chimpansees op de rug van een nijlpaard.

Klik hier voor zijn website

zbe-michielkranendonk.jpg - Schildersweek Domburg

Michel Kranendonk