Header

Marc Renckens

Marc Renckens (1947 Dongen) woont en werkt te Voorburg

Klik hier voor zijn website

Geboren in 1947 te Dongen, N.-B., ben ik grotendeels opgegroeid in Nijmegen, waar ik het gymnasium α heb gevolgd aan het Canisius College en rechten heb gestudeerd aan de universiteit. Tot 2008 geleden was mijn hoofdberoep advocaat/jurist resp. leidinggevende van een juridische afdeling. Was schilderen tot dat jaar al lang mijn voornaamste nevenactiviteit, nu kan ik het wel mijn hoofdactiviteit noemen.

Vanaf de lagere school heb ik mij meer dan gemiddeld met tekenen en schilderen beziggehouden. Op de middelbare school heb ik jarenlang het schoolblad geïllustreerd, aanvankelijk zelfs nog met de stencilpen. Later heb ik regelmatig het Nederlands Juristenblad en het blad Verkeersrecht voorzien van illustraties, meestal cartoons.

Sinds 1985 ben ik naast mijn werk weer actiever gaan schilderen en heb ik wat cursussen gevolgd, aquarel, model/ portret en abstract.

Daarnaast heb ik met schildervrienden meerdere schilderreizen ondernomen. De reizen gingen naar Marokko, Spanje, Toscane,Venetië, Istanbul, Frankrijk (o.a.Bretagne), België, Engeland, Schotland, Schiermonnikoog en andere locaties in Nederland. De laatste reis is die naar Jordanië geweest.

Ik heb dus veel buiten gewerkt, meestal in aquarel, sur le motif, maar daarnaast ook naar levend model en (semi-) abstract; het laatste veelal in olie- en acrylverf, met kwast of mes. Dat en de zoektocht naar verbetering en afwisseling brengt met zich mee dat mijn stijl die al naargelang de gehanteerde techniek verandert.

Mijn werk is zonder bedoelde symboliek. Ik beschouw mijn werk als een reflectie op de visuele werkelijkheid en de schoonheid ervan; dat geldt zelfs voor de abstracte schilderijen. Wat ik waarneem, wat voortkomt uit mijn verbeelding of uit een willekeurig begin van een schilderij dat mij erg boeit, zet zich vast in mijn hoofd en dan ontstaat er een noodzaak om het schilderen. Bij mij is het niet zo dat er tot in de laatste fase van het schilderij iets totaal nieuws kan ontstaan. Wanneer ik schilder, ga ik in elk geval volledig op in het onderwerp en het schilderen zelf. Oost-Indisch doof ben ik dan.

2eu-marc-renckens.jpg - Schildersweek Domburg

Marc Renckens