Header

Alex Meidam

Alex Meidam (1954) woont en werkt te Rotterdam

Klik hier voor zijn website

 

Biografie Alex Meidam

De gelaagde olieverfschilderijen van de Rotterdamse kunstenaar Alex Meidam (1954) ontlenen hun bestaan aan de artistieke kwaliteiten die hij in de loop der jaren verder ontwikkeld heeft na het doorlopen van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.
Niet alleen deed Meidam veel ervaring op met solo- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland, maar ook met het organiseren en uitvoeren van diverse kunstprojecten. Zo maakte hij o.a. de grootste ets ter wereld, een ets zo groot dat een eigenhandig gemaakte drukpers de klus alleen kon klaren.

Hij noemt zijn werk Collection Collée, wat staat voor verzamelen en hechten van materie op een medium. Het doek wordt zo een opslagplaats van verschillende data die zich rangschikken en nieuwe betekenissen vormen. Henk Oosterling beschrijft Meidams werkwijze bij zijn tekstschilderijen als volgt:  “Dit levert gemetamorfoseerde tekstbeelden op waarin het medium materieel en mentaal oplicht.”. Op deze manier confronteert de kunstenaar de kijker met het medium door een visuele ervaring te creëren met een dubbele reflectie in zijn werk en kan daardoor het motief verder uitwerken.
De schilderijen gaan niet zozeer over taal, het zijn, zoals gezegd, geen illustraties bij een stelling. Ze stellen echter wel vragen en geven commentaar op de gebruikelijke voorstelling van zaken. Gewoonlijk lezen we taal en kijken we naar beelden. Hier wordt deze tegenstelling ondergraven. Dit werk nodigt uit, of misschien kan dat beter gewelddadiger uitgedrukt worden – het dwingt om te kijken naar taal als we proberen het beeld te begrijpen, iets wat we voornamelijk doen als we lezen.
Taal verandert constant en is voortdurend in beweging:  woorden verdwijnen, betekenissen vervagen, dialecten verdwijnen en zelfs de taal van een groep of land kan geheel verdwijnen als deze niet opgetekend wordt. Taal is een onderdeel van de identiteit van onze cultuur, maar nog  duidelijker is dit te zien in de kleuren van de Nederlandse vlag als deze op dezelfde wijze behandeld wordt als de tekst in zijn schilderijen.
In 1992 werd bekend dat Nederland op zou gaan in de Europese Unie. Wat voor Alex Meidam betekent dat de identiteit van ons land aan een snelle verandering onderhevig is. Sinds die tijd maak hij studies van Nederlandse vlaggen en de verandering van de Nederlandse identiteit in beelden en tekstschilderijen. Zo geeft Meidam materie een stem en maakt hij hiermee weerstand in het beeld voelbaar, zodat er een andere betekenis ontstaat.

azk-alex-meidam.jpg - Schildersweek Domburg

Alex Meidam